Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: نشریه صفیر حیات
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: اصالت خانواده از نگاه جامعه

اصالت خانواده از نگاه جامعه

بسم الله الرحمن الرحيم

(( يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلِيکُمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجَارَةُ )) (سوره تحريم، آيه6)

بخش دوم موضوع ويژه ي اين شماره صفير حيات، خانواده، اصالت ها و آسيب هاست. خانواده از جهت بنياد و ريشه ي ساختار جامعه انساني، و جهت ديگر آفت ها و آسيب هايي که در مقطع کنوني متوجه اين کانون اصيل و پُر اهميت است.

اصالت خانواده از نگاه جامعه

خانواده بنيادي ترين نهاد در اجتماعات بشري است. ساختار اوليه جامعه، با فرهنگ، آداب و رسوم اعضاي خانواده شکل مي يابد و اعضاي آن هر آنچه از درون کانون خانواده آموخته باشند به جمع اجتماعات انساني وارد مي کنند و گَرد اخلاق، رفتار و عادات خود را در بين افراد جامعه مي افشانند. در اهميت اصالت و جايگاه خانواده همين بس که براي زوال فرهنگي و اخلاقي يک ملّت، بنياد خانواده متزلزل و معيارهاي تربيت، اخلاق و آموزش در آن تباه گردد. نمي شود به استحکام و هويت اصيل در خانواده اميد بست و از همّت و تلاش در باروري هويت انساني و اسلامي در خانواده غفلت ورزيد. چندان به دور نيست روزي را که خداي نخواسته بيايد و انسان نسبت به خانواده و آنچه را که باعث تعالي آن است از دست بدهد و بجاي فضايل و کمالات اصيل، بذر جهل، خرافه، خشونت و نفرت را در نهاد خانواده بکارد و بر وارونگي فضيلت و ارزش هاي هويتي خانواده همت گمارد. چنانکه امروزه بخش اعظمي از پيکره ي جهان اسلام به درد آموزش تکفير و خشونت در بين خانواده و تشکيل هويت جديد خانواده کذايي گرفتار آمده است.

دل خوش کردن به تشکيل خانواده و داشتن فرزند يا فرزندان و توهّم خوشبختي با وجود آنان و در عين حال نداشتن برنامه تنظيم و ترتيب آداب، اخلاق و تربيت در خانواده ، سرابي است که علاوه بر تباه شدن کانون خانواده ، هويت آن ملت نيز دچار تباهي و اضمحلال خواهد شد و صلح و امنيت و آرامش و اخلاق از آن جامعه رخت برخواهد بست.

بنابراين جوامعي که افراد آن از کانون گرم خانواده اصيل بر نخواسته و دست محبت پدر و آغوش مهر مادر را درک نکرده باشند و تحت تربيت و آموزش صحيح انساني و اسلامي قرار نگرفته باشند، آثار گسيختگي و بي هويتي فرهنگي و اخلاقي به همان نسبت در آن جامعه آشکار خواهد بود.

اصالت خانواده از نگاه اسلام

خانواده نخستين کانون رشد، تعالي و سکون و آرامش است. قرآن کريم به تشکيل خانواده براي رسيدن به آرامش اشاره دارد و مي فرمايد :

((وَ مِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْوَاجاً لِتَسْکُنُوا إِلَيْهَا)) (سوره روم، آيه21)

همچنين قرآن کريم و روايات ائمه معصومين (عليهم السلام) براي کانون خانواده اهميت ويژه اي قائل شده اند و براي رشد و بالندگي آن، احکام و آداب فراواني را بيان نموده اند.

به عنوان نمونه، حضرت امام رضا (عليه السلام) مردي را که در طلب رزق حلال و تأمين اقتصاد خود و خانواده تلاش نمايد و آنرا در بين خانواده هزينه نمايد، همانند مجاهد در راه خدا مي داند. (1)

تلاش اقتصادي و ايجاد رفاه براي خانواده از نگاه هشتمين اختر آسماني، بهترين فضيلت و نيکي به خانواده شمرده شده ؛ چرا که تأمين رفاه و برآوردن نيازهاي مادي خانواده مقدمه آرامش و رشد و نشاط معنوي است.

در بُعد تربيتي خانواده نيز، قرآن مجيد کلام نوراني و ويژه اي دارد که در مطلع اين مقال آمده است:

((يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلِيکُمْ نَاراً ...)) ؛

اي کسانيکه ايمان آورده ايد، خود و خانواده خويش را از آتشي که هيزم آن

انسانها و سنگ هاست، نگه داريد.

اين بيان نوراني آنچنان که پيداست ناظر به سعادت و شقاوت سرپرست خانواده و نهاد وابسته به آن است. اين کلام نشان مي دهد که خداوند متعال اهميت زيادي براي تربيت و معنويت خانواه قائل است و کوتاهي در امر آن، نتيجه اي جز بدبختي و شقاوت اخروي نخواهد داشت. البته اهميت اين موضوع تنها در حدود و حصار خانواده مطرح نيست بلکه ساختار موفّق يک خانواده، آغازي براي ساختن و تعالي جامعه و اجتماعات بشري است و خداوند اين نهاد را بخاطر تأثير ژرف آن در تکامل جامعه، اين چنين مورد توجّه و عنايت خويش قرار داده است و بر غفلت در معنويت گرايي آن، وعده عذاب سخت داده است.

در دعاي حضرت خليل الرحمان ابراهيم (عليه و علي آله عليه السلام) وقتي که به فرمان خدا همسر و فرزند خود را به مکه آورد، چنين آمده است:

(( رَبَّنَا إِنِّي أَسْکَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّتِي بِوَادٍ غَيْرِ ذِي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِکَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنَا لِيُقِيمُوا الصَّلاَةَ فَاجْعَلْ أَفْئِدَةً مِنَ النَّاسِ تَهْوِي إِلَيْهِمْ وَ ارْزُقْهُمْ مِنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَشْکُرُونَ)) ؛(سوره ابراهيم، آيه 37)

پروردگارا! من بعضي از فرزندانم را در سرزمين بي کشت و زرع، در کنار خانه اي که حرم توست، سکونت دادم؛ پروردگارا! تا نماز را برپا دارند، پس دل هاي گروهي از مردم را بسوي آنان متوجّه ساز و آنان از ميوه ها و محصولات روزي ده، باشد که شکر و سپاسگزاري تو را بجا آورند.

وادي اي که زندگي در آن دشوار است و حضرت ابراهيم سکونت خانواده اش را در آنجا از بقيّه مکان ها ترجيح مي دهد، براي اقامه نماز و عبوديت و بندگي خداست. نمازي که بهترين وسيله و نماد رشد و تعالي خُلق و خوي انساني و اسلامي است . با اقدام و اقامه نماز، تمام خوبي ها و تربيت ها در فرد و خانواده متبلور مي شود و نهاد چنين خانواده اي با بندگي در سايه نماز، مسير موفّق حضور خود را در جامعه به نيکوترين وضع طي مي کند و بسا خود واحدي همانند امت مي نمايد.

بدان اميد که اصالت اصيل که به طور خلاصه از آن سخن به ميان آمد ، در بين خانواده ها قوام و دوام يابد تا کانون خانواده از گزند آفات و آسيب هاي زمانه در امان باشند. ان شالله.

نکته :

نشريه صفير حيات با اعتقاد به ضرورت مسئوليت پذيري جوانان در عرصه هاي مختلف اجتماعي، بر خود لازم ميداند که به اشتياق آنان درنگارش مقالات و ارسال آن به اين نشريه احترام بگذاردتا اين عرصه هم، گامي براي حضور و نقش آفريني آنان در جمع اهالي قلم باشد. لذا برخي از مقالات چاپ شده در اين نشريه در همين راستا قرار دارد.

عنوان بعدی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org