Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: نشریه صفیر حیات
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: محيط زيست در انديشه آيت‏‏‏‏ الله العظمي صانعي(مدظله) (در ديدار با اعضاي پژوهشکده سبز دانشگاه قم)

محيط زيست در انديشه آيت‏‏‏‏ الله العظمي صانعي(مدظله) (در ديدار با اعضاي پژوهشکده سبز دانشگاه قم)

*گازهاي گلخانه‏‏‏‏ اي

«قوانين اسلام قابل انطباق در همه زمان هاست البته به شرط بهره بردن از علم و دانش در تطبيق قالب‏‏‏‏ ها مثلاً بشر يك زمانى مشكل محيط زيست نداشت، مشكل گازهاى گل خانه اى نداشت اما امروز متوجه اين نيازها و مشكلات شده است، از طرف ديگر ما در اسلام قانونى كلى داريم كه هيچ كسى حق ندارد ديگرى را اذيت كند و به كسى ضرر بزند. بر همين اساس مى توانيم بگوييم از آنجا كه گازهاى گل‏‏‏‏ خانه‏‏‏‏ اى ضرردارد بايد از آن جلوگيرى شود».

*تخريب محيط زيست کفران نعمت‏‏‏‏ هاي الهي

«تخريب محيط زيست کفران نعمت است و کفران نعمت حرام مي باشد. شکر نعمت هاي الهي به آن است که نعمت ها را به همان نحوي که خداوند قرار داده است استفاده کنيم و اگر آنها را از بين ببريم کفران نعمت است و حرام، و مستوجب عذاب الهي است».

معظم له با اشاره به اهميت توجه پژوهشکده هاي علوم اسلامي به بحث محيط زيست فرمودند: «اگر چه در فقه شيعه در قرون گذشته به بحث محيط زيست به دليل عدم وجود عوامل مخرب محيط زيست، به نحو مستقل پرداخته نشده است اما امروز به دليل اهميت آن مي توان احکام آن را با دلالت‏‏‏‏ هاي التزاميه استخراج و قوانين منطبق با شريعت را براي حفظ محيط زيست وضع نمود. اين که مثلا در قرآن از درختان و نهر هاي آب به عنوان نعمت هاي بهشتي نام برده مي شود و يا اگر در روايات ما آمده است که پاداش گفتن برخي اذکار همانند "لا اله الا الله" غرس يک درخت در بهشت به ازاي هر ذکر است و مواردي از اين دست، دال بر اهميت و بزرگي اين نعمت هاست لذا مي توان استفاده کرد که ما نبايد مانع استفاده از اين نعمت ها بشويم و نبايد کاري بکنيم که ديگران نتوانند از اين نعمت ها استفاده کنند»

ايشان افزودند: «همه وظيفه داريم از محيط زيست حفاظت کنيم اين که بياييم هوا را آلوده کنيم، گرماي زمين را زياد کنيم، دريا را آلوده کنيم، باتلاق‏‏‏‏ هايي که بهانه مهاجرت پرندگان هستند را از بين ببريم، حيواناتي که در حفظ محيط زيست منشأ اثرند از بين ببريم، درختان را قطع کنيم و موجب بروز سيل شويم، اين امور وساير موارد مربوط به تخريب محيط زيست تغيير نعمت خداوند است اين مساله زندگي را براي حيات انسان‏‏‏‏ ها و حيوانات دشوار مي کند و لذا کفران نعمت در واقع معارضه با خداوند است و مرتکب اين امور نه تنها از نظر شرعي ضامن است بلکه مستوجب عذاب الهي است».

*جلوگيري از حوادث زيست محيطي

« نه تنها بايد از نعمات خداوند براي استفاده نوع بشر و نوع حيوانات مراقبت نمود بلکه معتقدم با توجه به پيشرفت علم مي توان جلوي بسياري از حوادث را گرفت. جهان ما جهان علت و معلول است خداوند بشر را آفريده به او فکر و انديشه داده است تا جلوي حوادث را بگيرد لذا وقتي که مي توان با استفاده از توان فکري و علمي بشر جلوي حوادثي مانند سيل و زلزله راگرفت اگر سهل انگاري کنيم و فکرمان را متوجه امور ديگر بکنيم و جلوي اين حوادث را با وجود قدرت و تمكن نگرفتيم اين امر کفران نعمت و معارضه با خداوند است».

*قوانين منطقه‏‏‏‏ اي و بين‏‏‏‏ المللي

«نمايندگان محترم مجلس بايد با جدّيت خلاءهاي قانوني را برطرف و نسبت به رفع ابهام ها و تعارضات قانوني تلاش نمايند. هم چنين در خصوص کنوانسيون هاي بين المللي مربوط به حفظ محيط زيست معتقدم وقتي اين کنوانسيون‏‏‏‏ ها را پذيرفته‏‏‏‏ ايم و تأييد کرده‏‏‏‏ ايم تا جايي كه خلاف شرع نباشد بايد آن ها را اجرا کنيم».

*بازيافت پسامدها

« وقتي که امروز با پيشرفت علم و تکنولوژي مي توانيم از طريق بازيافت زباله نعمتي را توليد کنيم، لذا اگر آن را رها کنيم، اين امر، تبذير و از بين بردن مال است و حرام، لذا بازيافت زباله امري ضروري و لازم است خصوصا زماني که اين امر در حفظ محيط زيست نيز تأثيرات مثبتي دارد».

*سلاح هاي کشتار جمعي

(در گفتگو با روزنامه يوناني زبان كاتيمريني)

ايشان در پاسخ به سئوالي در خصوص حکم توليد و استفاده بمب اتم از نظر اسلام فرمودند: « مکررا گفته ام توليد و نگهداري بمب اتم از آنجاکه ممکن است روزي منجر به استفاده از آن بشود، حرام است و حتي معتقدم اگر دشمنان از بمب اتم عليه ما استفاده کردند ماحق چنين مقابله به مثلي را نداريم چراکه اين کار سبب ظلم به انسان‏ها و ضرر به آيندگان و موجودات زمين خواهد شد و معتقدم اگر قدرتمندان يک مملکت مورد علاقه مردم باشند، دشمنان آنها حتي با بمب اتم هم نمي توانند با آنان مقابله کنند و ضرري را متوجه آنها کنند.»

عنوان بعدیعنوان قبلی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org