Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: کتابخانه فارسی
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: دیه در اصطلاح فقیهان

دیه در اصطلاح فقیهان

از عبارات فقیهان برمی‌آید که اصطلاح خاصی در این مورد نداشته باشند و لفظ دیه را به معنای لغوی آن به‌کار برده‌اند. لذا مشاهده می‌شود که «شیخ مفید»، «شیخ طوسی»، «ابن ادریس»، «علامه حلی»، «شهید ثانی» و دیگران به هنگام بحث از دیات، متعرض معنایی خاص برای آن نشده‌اند.

برخی که متعرض گونه‌ای از تعریف شده‌اند، همانند اهل لغت در تعریف خود از واژه بدل و عوض استفاده کرده‌اند؛ مانند «فاضل مقداد» که می‌گوید: «[دیه] از آن رو دیه گفته شده چون به عوض جان پرداخت می‌شود». (حلی، 1404 ق، ج ٤، ص ٤٦١.)

و شهید ثانی در «مسالک» می‌گوید: «...چون دیه به عوض جان است» (مقدس اردبيلى، 1404 ق، ج 13، ص 461).

هم‌چنین ایشان در «روضه» می‌گوید: «...چون دیه بدل جان است» (علامه حلّى، 1420 ق، ج 5، ص 448).

برخی دیگر از به‌کار‌بردن واژه بدل و عوض خودداری کرده‌اند؛ مانند «صاحب جواهر» که می‌گوید: «مراد از دیه در این‌جا (کتاب دیات) مالی است که به سبب جنایت بین جان و کم‌تر از آن در حق انسان آزاد واجب می‌شود؛ خواه مقدار معین داشته باشد یا نداشته باشد و گاه دیه به مواردی که مقدار معین داشته باشد، اختصاص یافته و در مواردی که مقدار معین ندارد، ارش و حکومت گفته می‌شود». (نجفی، 1365، ج 43، ص 2).[1]

صاحب «مبانی تکملـهالمنهاج» می‌گوید: «دیه مالی است که در جنایت بر جان یا عضو یا جراحت یا مانند آن‌ها لازم می‌شود» (خویی، 1422 ق، ج 2، ص 186).[2] شاید به لحاظ آن که دیه را عوض و بدل جان ندانسته‌اند، چون جان انسان عوظ مادی ندارد.

----------

[1]. «والمراد بها هنا المال الواجب بالجناية على الحرّ في النفس أو ما دونها؛ سواء كان له مقدّر أو لا، و إن كان ربما اختصّت بالأوّل والثاني بالأرش والحکومة».

[2]. الدیة هي المال المفروض في الجنایة علی النفس والطرف أو الجرح أو نحو ذلک».

عنوان بعدیعنوان قبلی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org